POGGYÁSZ INFORMÁCIÓK

 

Poggyász:

A légitársaságok minden esetben korlátozzák a repülőgépre feladható poggyász tömegét. Ez a súlykeret légitársaságonként és úticélonként különböző, de a repülőjegyen mindig feltűntetjük. Amennyiben csomagjának súlya meghaladja az előírt limitet, a légitársaság bizonyos mértékben és felár ellenében, lehetőséget biztosít túlsúly feladására is. A túlsúly felár mértéke is változó, de nagyságrendre általában minimum 4-5 EUR/kg szokott lenni. Kérjük ügyeljen arra, hogy azokat a tárgyakat, amelyekre bármikor szüksége lehet (pl. gyógykészítmények), a kézipoggyászban helyezze el, mert a feladott poggyászt már a check-in során elveszik, ami akár 2 órával az indulás előtt is megtörténhet.

 

A bőröndön és a bőrönd belsejében is (!) érdemes feltűntetni a tulajdonos nevét, elérhetőségét. Erre akár a repülőtéren is beszerezhető egy speciálisan erre célra nyomtatott matrica, de természetesen bármilyen címke megfelelő, amin a kellő adatok szerepelnek. Mivel a csomagokat mindenhol meglehetősen nagy lendülettel pakolják, törékeny árut semmi esetre sem ajánlott a feladandó poggyászban elhelyezni! Amit megengednek, inkább kézipoggyászként vigyünk fel a repülőre, ha esetleg olyan áruról van szó, amit csak feladott csomagként engednek szállíttatni, előzetesen érdeklődjünk a légitársaságnál, milyen módon vállalják a fuvarozást.

 

Amennyiben megérkezéskor azt vesszük észre, hogy csomagunk megsérült, haladéktalanul forduljunk még a repülőtéren a megfelelő légitársasági képviselethez, és vetessünk fel jegyzőkönyvet! Ugyanez a helyzet, ha esetleg nem érkezik meg a célállomásra a poggyászunk. A repülőtéren - bizonyos felár ellenében - vállalnak csomagfóliázást is, ami kissé megnöveli annak esélyét, hogy a csomag épen érkezzen meg a célállomásra, de ami miatt még fontosabb: lehetetlenné teszi, hogy észrevétlen maradjon az esetleges lopás a csomagkezelés során.

 

A repülőre feladott poggyászon kívül lehetőség van egy kézipoggyászt is felvinni a repülőre, aminek megengedett maximum tömege és kiterjedése szintén légitársaságonként változó. Általában maximum 10 kg súlyú, és 55x40x20 cm kiterjedésű kézipoggyászt szoktak engedélyezni (ami elfér a fejünk fölötti tárolóban, vagy  a székünk alatt). A pontos súly- és méretkorlátozással kapcsolatban kérjük, érdeklődjön az adott légitársaságnál, vagy ügyfélszolgálatunkon.

 

Biztonsági előírások:

Főként a terrorcselekmények gyarapodása miatt - a repülőtereken jelentősen szigorodtak a biztonsági előírások. Az utóbbi időkben megjelent új szabályok közül fontos kiemelni a kézipoggyászban a járatra felvihető tárgyak korlátozását. Eszerint továbbra sem vihetők fel a repülőgépre szúró-, vágóeszközök, spray-k, tűzgyújtásra alkalmas eszközök, valamint szigorúan korlátozzák a gépre felvihető folyékony és viszkózus halmazállapotú anyagok mennyiségét, és tárolásának módját. Az utasok csak kis mennyiségű folyadékot, gélt és aeroszolt (maximum 100 ml-es tartályban) szállíthatnak táskájukban. Ezen termékek csomagolása is eleget kell tegyen a speciális követelményeknek. Ez minden Európai Unió területén felszálló utasra vonatkozik. A csomagtéri poggyászra vonatkozó szabályok változatlanok maradnak. Az új szabályzat folyadékokra - pl. ivóvízre és üdítőitalokra - érvényes, ugyanakkor gélekre, kenőcsökre, tonikokra és aeroszolokra is kiterjed. Ide tartozik a fogkrém, a borotválkozó krém, a hajgél, az ajakápoló és az arckrém.

 

A következő szabályok érvényesek a kézipoggyászban szállított folyadékokra:

  1. Folyadékot csupán 100 ml-es vagy ennél kisebb tartályban szállíthat;
  2. Szállíthat egynél több tégelyt (üvegcsét) abban az esetben, ha ezek beleférnek egy átlátszó műanyagzacskóba;
  3. A műanyagzacskó űrtartalma nem haladhatja meg az 1 litert;
  4. Minden utas csupán egy ilyen műanyagzacskót szállíthat;
  5. Az átlátszó műanyagzacskó újrazárható kell legyen (bármilyen zacskó, mely kinyitás után könnyen újrazárható - ez lehet villámzárral ellátott, zsineges, madzaggal lezárt vagy akár egy csomóra kötött zacskó, feltéve, hogy bárki által könnyen kinyitható);

 

Két kivétel lesz érvényben:

  • a repülés ideje alatt igényelt csecsemő-tápszer;
  • a repülés ideje alatt igényelt gyógyszer.

Továbbra is engedélyezett az adómentes termékek vásárlása útlevél-ellenőrzés után az európai reptereken és az európai légitársaságok repülőin. Azokat a folyadékokat és géleket, amelyeket a reptéren vagy a repülőn vásárolt, szükség esetén becsomagolják és lepecsételik a boltban vagy a fedélzeten. Ezen pecsét 24 óráig érvényes. A tárgyak külön-külön történő felmutatása. Biztonsági ellenőrzéskor a folyadékokat külön kell bemutatni. Az átlátszó műanyagzacskó lezárt és könnyen újrazárható kell legyen. Biztonsági ellenőrzéskor szükséges külön-külön felmutatni a kabátot, felöltőt és a nagyobb elektromos felszereléseket - pld. laptopot - is.

 

Bővebb információ:

 

Jótanács:

A biztonsági ellenőrzés (biztonsági kapu és csomagvizsgálat) előtt zsebünk tartalmát pakoljuk kézi poggyászunkba. Így elkerülhetjük, hogy személyes tárgyainkat ki kelljen pakolni, másrészt azt, hogy esetleg véletlenül valamit elfelejtsünk visszapakolni. Így azt is elkerülhetjük, hogy a biztonsági kapun csak többszöri próbálkozás után tudjunk átjutni.

 

Repülőjegyek | Poggyász információ | Kapcsolat